Door Marjolein Verbruggen

Het gezicht achter onze Boerderij Bende


Ik ben Marjolein Verbruggen, 29 lentes jong, getrouwd en moeder van 3 dochters die ons leven verrijken. Als kind was ik al verzot op dieren, regelmatig was ik als kleuter te vinden bij onze dieren. Onze labrador was mijn eerste dierenvriend en enkele jaren later kwamen daar dwergkonijnen, dwerggeitjes, kippen en pony’s bij. De pony’s bleken later mijn grootste passie te zijn. Al sinds ik 6 jaar ben, zijn deze edele dieren niet meer weg te denken uit mijn leven. Deze dieren vertroetelen, berijden, verzorgen, … het doet wat met een mens. De onvoorwaardelijke vriendschap van dieren heeft er mee voor gezorgd dat ik ben wie ik wil zijn.

Misschien heeft het zorgen voor de dieren mijn interesse voor de gezondheidszorg wel aangemoedigd. Na mijn middelbare jaren waar ik als Zorgkundige ben afgestudeerd, was het tijd om verder te studeren. Verpleegkunde was mijn volgende opleiding, na 3 jaar kon ik met trots de titel Verpleegkundige op mijn naam schrijven. Vervolgens was het tijd om te gaan werken, de afdeling Intensieve Zorgen waren de volgende 5 jaar deel van mijn leven. Intensieve zorgen toedienen aan patiënten, familie en naasten opvangen en begeleiden, maar ook samenwerken in een team zijn ervaringen voor het leven. Tijdens deze jaren heb ik eveneens mijn Bachelor Verpleegkunde behaald. Hierna was het tijd voor een nieuwe uitdaging, palliatieve zorgen was me meer en meer gaan aanspreken. Comfortzorg bieden aan patiënten, hen begeleiden in de laatste levensfase maar ook er “zijn” voor patiënt, familie en naasten was iets dat me intrigeerde. Mijn volgende halte was dan ook de Palliatieve Eenheid, geen eenvoudige stap als jonge vrouw vertelden ze mij. Het was niet altijd zo vanzelfsprekend, maar het was zo de moeite waard om deze patiënten en hun naasten te mogen verzorgen, begeleiden, verwennen, … Na 3 jaar als Postgraduaat Verpleegkundige Palliatieve Zorgen deel te mogen uit maken van deze bijzondere eenheid begon het uitwerken van mijn droom opnieuw te kriebelen.

Mijn 2 passies combineren, werken met en zorgen voor dier en mens. Ze hebben ook zoveel gemeen, dieren en mensen. Iedereen heeft zorg, liefde en aandacht nodig om een gevoel van welzijn te bekomen. Maar wij als mens kunnen ook veel leren van de dieren. Zijn wij zenuwachtig of bang, sta er dan maar niet van versteld dat ze niet tot bij jou komen. Ze voelen alles zo goed aan, maar ze geven ook onvoorwaardelijke vriendschap en liefde. Ben jij verdrietig, eenzaam of in jezelf gekeerd, het komt wel goed, de dieren helpen jou met hun warmte en liefde.

Vanuit deze gedachte is mijn Boerderij Bende Op Wielen ontstaan. Ik breng de dieren tot bij jullie en samen kunnen we er ontspannende, educatieve of animerende uren van maken. En wie weet kunnen onze dieren ook jou wat warmte, troost of zelfvertrouwen geven. Ik kijk er alvast naar uit om jullie te ontmoeten samen met onze Boerderij Bende Op Wielen.